6 trinn til ditt valg

Hvorfor er utdanningsvalg så vanskelig og hva kan du gjøre for å ta et bedre valg?

Magefølelsen kan være en dårlig veileder når vi skal ta viktige og kompliserte valg. Så, hvordan skal du unngå å ta et forhastet valg, men samtidig ikke bli helt overveldet av informasjon?

Her er seks trinn til et velinformert valg:

1. Bestem hva som er viktig for deg

Å lete blant 7 000 utdanninger er en overveldende oppgave. Begrens søket ditt. En god måte å gjøre det på er å først beskrive hva du ønsker med valget ditt.

Her er fire spørsmål som kan hjelpe deg på vei:

  1. Hva er viktig for deg?     
    Hva ønsker du å lære? Vil du helst jobbe tett med andre eller trives du best i eget selskap? Er du mest praktisk eller teoretisk anlagt? Hvor viktig er lønn og arbeidstid?
  2. Hva er dine styrker og begrensninger?      
    Er du analytisk? Teknisk anlagt? God til å skrive? Sosialt sterk? Hvilke situasjoner mestrer du godt? Hvilke situasjoner tapper deg for energi? Har du hatt deltidsjobber eller fag på skolen som du briljerte eller mistrivdes i?
  3. Hva tenker de som kjenner deg godt?      
    Still de samme spørsmålene til noen som kjenner deg godt og som du stoler på. Hva mener for eksempel de er dine styrker? Det er viktig at det er en person som tør være ærlig med deg - både om hva du er god på og om hva du kanskje burde styre unna.
  4. Føler du press fra andre?     
    Er du bekymret for reaksjonene til andre, som foreldre eller venner? Ville du ha valg annerledes om valget hadde vært hemmelig? Om du svarer ja på disse, bør du vurdere å legge mer vekt på dine egne ønsker. Det er naturlig å la seg påvirke av andre, men det er du som skal leve med valget.

2. Skaff informasjon

Basert på det du nå har foran deg er det på tide å finne ut mer om mulighetene som finnes. Vær åpen når du innhenter informasjon, og se gjerne på utdanninger og yrker du ikke kjenner til fra før.

Vi har en tendens til å søke etter informasjon som bekrefter det vi allerede har tenkt. Men da kan vi gå glipp av nyttig informasjon, andre muligheter og relevante alternativ. Still deg selv disse kontrollspørsmålene:

  • Hvilken utdanning som også svarer på en del av behovene mine, har jeg aldri vurdert før?
  • Finnes det noen interessante yrker der ute jeg aldri har hørt om?
  • Hvilken informasjon har jeg ikke lyst til å finne?

Nyttige verktøy

utdanning.no/verktoy er det flere verktøy som kan være til hjelp.

  • Karakterkalkulatoren viser hvilke studier du kan komme inn på
  • Jobbkompasset viser hvilke yrker som passer dine overordnede interesser, hva som skal til for å få yrket du vurderer og hva du kan forvente å tjene. 
  • Interesseoversikten gir deg muligheten til å velge spesifikke interesser og viser deg hvilke utdanninger og yrker som passer til dem.

Skriv ned alle utdanninger du nå tenker kan være aktuelle.

3. Snevre inn

Om du nå sitter med veldig mange alternativer, må du velge ut noen. Da bør du se nøye på tingene du noterte i trinn 1. Hvilke av alternativene er det som passer best til dem?

Du må selv vurdere hvor mange du skal avgrense til, men du bør ikke ha flere enn ti og gjerne færre.

4. For og imot

Det er på tide å veie for og imot. Gå igjennom hva som var viktig for deg i trinn 1. Med disse i bakhodet, hvordan ser valgalternativene dine ut?

Det er mange måter å gjøre det på. Det viktigste er at du skaffer deg en oversikt over argumentene for og imot alternativene dine. For å hjelpe deg med dette kan du bruke sammenlikneren på utdanning.no, og på karriereveiledning.no kan du sette opp dine argumenter for og imot de mest lovende alternativene.

Etter dette er det på tide å lande et valg.

5. Stresstest

Om du nå føler deg sikker i din sak, kan det være lurt å gjennomføre en liten stresstest. Som nevnt over, har nemlig hjernen vår en tendens til å bekrefte det vi mener og overse viktige utfordringer. En øvelse som hjelper deg til å få dem fram i lyset, er denne:

Se for deg at fem år har gått. Det viser seg at studievalget du tok gikk skikkelig dårlig. “Alt” har gått galt. Bruk ti minutter på å beskrive hva som som skjedde i løpet av de fem årene. Hvorfor gikk det galt?

Om resultatet av stresstesten er at viktige, nye motargumenter har kommet fram, bør du kanskje gå tilbake til tidligere trinn. Hvis ikke har tiden kommet for å ta en avgjørelse.

6. Bestem deg

Tiden har kommet for å bestemme seg. Sannsynligvis synes du fortsatt det er vanskelig. Uansett hvilket valg du tar, vil tilfeldigheter spille en rolle for utfallet. Derfor kan du ikke forvente at usikkerheten skal forsvinne.

Om du er rådvill kan du gå tilbake til tidligere trinn. Eller kanskje du vil snakke med en karriereveileder?

Husk at du ikke forplikter deg for resten av livet. Det er vanlig å ta utdanningsvalg flere ganger. Hvis du har fulgt disse stegene, blir valget du tar uansett mer gjennomtenkt enn om du kun fulgte magefølelsen.

Lykke til!

Tekst utarbeidet i samarbeid med psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg